In januari 2017 organiseerde Boeren op een helling opnieuw 2 erosieklassen, in Lierde en in Maarkedal. Op beide avonden waren telkens een 20-tal landbouwers aanwezig.
Randvoorwaarden erosie
Het departement Landbouw en Visserij gaf opnieuw toelichting bij de verplichtingen in het kader van de nieuwe randvoorwaarden erosie. Aan de hand van een aantal voorbeelden werd uitgelegd wat landbouwers moeten doen op paars en rode percelen. Ook dit keer was duidelijk dat verschillende landbouwers nog met vragen zitten en opmerkingen hebben bij de nieuwe verplichtingen op erosiegevoelige percelen. Deze vragen en antwoorden werden gebundeld.
Meer info over de wetgeving vind je hier.
Project Triple C
PCG en Steunpunt Erosie stelden kort het project Triple C voor. Dit internationale project mikt op klimaatadaptatie via een lokaal gedragen integraal waterbeheer. Hierbij gaat in Oost- en West-Vlaanderen veel aandacht naar bodemerosie. In samenwerking met Inagro vzw worden verschillende erosiebestrijdingsmaatregelen vergeleken. Hiervoor zijn de projectpartners nog op zoek naar erosiegevoelige percelen met akkerbouwgewassen en groententeelt.
Gomeros
Verder stelden ILVO en PCG het erosieproject Gomeros voor. Samen met Inagro zoeken zij via dit project naar oplossingen voor groenten en maïs op erosiegevoelige percelen. Er werd uitleg gegeven bij een eerste reeks veldproeven, waarbij niet-kerende bodembewerking, strip-till en ploegen werd vergeleken op mais- en groentepercelen (erwten, uien, prei en wortelen). Verder waren er ook testen met drempels in ruggenteelten. Wie interesse heeft kan meer informatie vinden op www.gomeros.be. De resultaten van de veldproeven worden in deze nieuwsbrief besproken.
Lees hier het artikel over de erosieklassen in Boer&Tuinder.
Hier vind je de gebundelde vragen en opmerkingen, die tijdens de erosieklassen werden gesteld.
Heb je nog een vraag, neem dan contact op met de erosiecoördinator
via de contact pagina of stel hier een vraag.