
foto: ABC Eco²
Bekijk hier de volledige presentatie
Na een onmogelijke, vernieuwde erosiewetgeving in 2015, werd deze versoepeld zodat maatregelen beter inpasbaar waren in de bedrijfsvoering. Deze aangepaste erosiewetgeving werd op 11 december 2015 definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering en is momenteel van kracht.
Door deze constant veranderende wetgeving bleek dat er echter nog grote vraagtekens achterbleven bij de betrokken landbouwers naar een praktische toepassing hiervan op hun bedrijf. Dit bleek ook uit de interactieve gesprekken tijdens de startvergaderingen die tevens georganiseerd werden in kader van dit project. Om een antwoord te kunnen bieden op de vragen van de landbouwers naar aanleiding van deze hernieuwde erosiewetgeving werden twee erosieklassen georganiseerd. Een eerste erosieklas werd georganiseerd op 17 maart 2016 in o.c. de Lier in Lierde en een tweede op 31 maart 2016 in het lokale schooltje in Maarkedal.

foto: ABC Eco²
Bart Debussche van het departement van Landbouw en Visserij gaf hierbij telkens een uiteenzetting van de nieuwe erosiebestrijdingsmaatregelen in de randvoorwaarden en hoe deze toe te passen in het landbouwbedrijf. De uiteenzettingen werden opgevolgd door ruimte voor vragen en opmerkingen.
Een kort overzicht van de inhoud van de uiteenzetting:
- Historiek
- Nieuwe regelgeving vanaf 2016
- Erosiegevoeligheid percelen: rode en paarse percelen
- 4 teeltcategorieën
- 4 keuzepakketten: basispakket, keuzepakket teelttechnische maatregelen, keuzepakket bufferstroken, keuzepakket structurele erosiebestrijdingswerken
- Relatie met beheerovereenkomsten
- Voorbeelden
Een overzicht van de verplichte maatregelen op rode en paarse percelen kan je hieronder op de volgende schema’s terugvinden.