
foto: ABC Eco²
Bekijk hier de volledige presentatie
Om het project af te trappen werden twee startvergaderingen georganiseerd als eerste kennismaking met het project bij de landbouwers in de Vlaamse Ardennen. Een eerste startvergadering werd georganiseerd in c.c. de Abdij in Geraardsbergen op 2 maart 2016 en een tweede in het GOC Ruien in Kluisbergen op 3 maart 2016. Tijdens deze startvergaderingen werden de partners kort voorgesteld gevolgd door de aanleiding tot dit project en een schets van de huidige situatie in de Vlaamse Ardennen. Daarna volgde een korte introductie tot het project, met name de inhoud en de planning op korte termijn. Na deze introductie werd een interactief gesprek ingelast om zo ervaringen, kennis, noden en knelpunten uit te wisselen omtrent de erosieproblematiek en de vernieuwde erosiewetgeving. Uit deze gesprekken kwamen vooral twee gespreksonderwerpen naar voor.
Een eerste onderwerp dat vaak naar voor werd geschoven was dat de betrokken landbouwers nog met veel vragen zaten omtrent de nieuwe erosiewetgeving en meer bepaald naar een praktische invulling ervan op hun bedrijfsvoering. Kort samengevat: Ik heb dit perceel, ik wil dit gewas telen, wat moet ik doen? Daarnaast waren er ook nog vragen rond structurele maatregelen, beheerovereenkomsten, attesten en het gebruik van een weiland als bufferstrook. Het bleek dat er vooral nood was aan een praktische oplossing, niet een herhaling van de nieuwe erosiewetgeving, maar vooral hoe deze te gaan toepassen op de individuele percelen.
Een tweede onderwerp dat vaak naar voor werd geschoven was niet-kerende bodembewerking. Hierbij kwam naar voor dat er vooral nog bezorgdheden heersten omtrent opbrengstverlies en mycotoxinevorming. Een kleiner aandeel van de aanwezigen hadden al gedurende langere periode ervaring met niet-kerende bodembewerking en konden wel enkele positieve resultaten voorleggen o.a. door het stijgen van het koolstof gehalte en het dalen in klasse. Hierbij is het voornaamste knelpunt dat jarenlang ploegen werd aangeleerd en er momenteel nog geen of te weinig know-how is om niet-kerende bodembewerking juist te gaan toepassen, wat cruciaal blijkt te zijn om geen opbrengstverliezen te creëren. Aanvullend bij de thematiek van niet-kerende bodembewerking is de verschillende machines die hier invulling aan geven. Aangezien deze machines een serieuze investering vergen om zelf aan te kopen bleek er wel interesse te zijn naar een machinering van bv. een voorzetdiepgronder of ideeën om een eigen machine zelf aan te passen.
Lees meer over het project Boeren op een helling